© Krisztina Makjejeva
© Krisztina Makjejeva
Baikal Ice Sailing Week 2020
A Baikal tó több vizet tartalmaz, mint az észak amerikai nagy tavak összesen. A világ édesvíz készletének 20% található itt. A helyi élővilág 80%-a teljesen egyedi, csak itt található meg a bolygónkon. Csak ezek a tények megérdemelnék, hogy az ember ide látogasson és gyönyörködjön ebben a csodálatos természeti környezetben, de ha mindez nem elég, még jégvitorlázni is lehet télvíz idején a több mint egy méteres jégen. Nekem volt szerencsém már több alkalommal idelátogatni és mindig tudott ez a varázslatos környezet új meglepetésekkel szolgálni.
A helyszín a nagy tó egyik öböl szerű képződménye amit egy hosszú sziget választ el nagyobb vízfelülettől. Nagysága hasonló a Balatonéhoz, kb 5 km széles 80 km hosszú, A mélysége csak 80 m körüli a nagy tó 1600 m-es legnagyobb mélységéhez képest. Nyáron Irkutszk-ból, ami 250 km, ide járnak a helyiek nyaralni, fürödni, kikapcsolódni mert itt hamarabb lesz meleg a víz és a partszakasz is védettebb. Ezert itt található némi infrastruktúra, a tó többi részének vadonjával ellentétben.
Vannak önálló nyaralók, de több nagyobb reszort is. Az egyik ilyenben van csapatunk elszállásolva. A különálló faházak, szobák minősége közepes, az ellátás viszont nagyon változatos.
Egy központi étteremben reggeli, ebed, vacsora vár minket. A menü csupa különlegesség,
mint a helyi Omul nevű hal, amit frissen füstölve, arany színű bőrében még melegen szolgálnak fel vagy a szibériai szarvas, ami leves és sült formában is kitűnő. Vannak az orosz specialitások is mint Borscs leves és az orosz Pirog, ami jak húsból készül.
A jégvitorlázóknak a legnagyobb kihívás a felszerelés eljuttatása a helyszínre. Szerencsére az európai jégvitorlás szövetség, az IDNIYRA tagjai között vannak olyan versenyzők akik felvállalták a hajók eljuttatásának megszervezését, és majd minden évben két konténerrel megrakott kamion megy a tó partjára a kalandvágyó vitorlázók hajóival. Ezekre a túrákra előre jelentkezni kell és a hajókat is hetekkel hamarabb útnak kell indítani. A költségek nem eget verőek, a szállítás díja 800-900 euró korul mozog hajónként. A repülőjegy 500-600 Euro.
Európából 30-40 hajó szokta képviseltetni magát 6-7 országból, míg az orosz államokból kb. szintén ennyi. Oroszország legtávolabbi részeiből is érkeznek versenyzők mint Vladivosztok vagy Novoszibirszk. Az irkutszki házigazdák nagyon kedvesek, és mindent megtesznek a versenyzők jó hangulata érdekében.A Baikal Jégvitorlás Hét 3 versenyből áll, Ázsia kupa, Orosz bajnokság, és Baikal Kupa. Jó szélviszonyok mellett napi 5 futamra lehet számítani minden csoportban. Jelen vannak a kisebbek is Ice Optimist-ban ami egy Opti riggel felszerelt kicsi jégvitorlás, emiatt családi versenyzésre is alkalmas az esemény, minden korosztálynak van versenyszáma.
© Krisztina Makjejeva
© Krisztina Makjejeva
A versenysorozat mellett hangsúlyt fektetnek a kikapcsolódásra is, főleg a család nem versenyző tagjai részére.
Lehetőség van jég buggy-zásra, ami szöges gumikkal felszerelt cross autókat jelent. A jégen mindenki kiélheti vad autózás iránt érzett vágyait. Csak erős gyomorral rendelkezőknek! Különböző túrákra is lehetőség van, mint az UAZ-os tavon átkelés, táborozás, akár éjszakai ott alvás a jégen, tábortűz mellett. Rendelkezésre állnak légpárnás hajók, amikkel hosszabb túrákat lehet megtenni a tó körül. Itt nem áll fenn a rianásokon való átkelés nehézsége sem, mert a hoover átmegy a vízen is, az UAZ-zal ellentétben. Van továbbá helikopteres túra, de az már nem az olcsó kategória.A tó körül sok misztikus és szent hely van, főleg a buddhizmus vallási szent helyei. A Olkhon szigeti Stupa a fold egyik legjelentősebb Buddhista zarándokhelye. Állítólag 7 tonna imára van építve a fehér kupolás épület.
Vannak szent források, szent barlangok, és sok buddhista imahely. A tó korul sok a meleg forrás, amit a Hévízihez hasonlóan szabadtérben lehet használni. A lényeg persze a jégvitorlázáson van, de a családtagok vagy barátok sem unatkozhatnak, ezert ajánlott a túra mindenki számára. Lehetőség van jégvitorlás bérlésére is az oroszoktól, amit kihasználhatnak azok akik ki akarjak próbálni ezt a sportot.
A jégvitorlázás szempontjából a körülmények ideálisak. A nagy ellenség a hó, csak igen ritkán veszi be magát az Északról hegyekkel szegélyezett öbölbe. Ezért a jég általában tiszta. Nagyon sokat süt a nap, szinte alpesi hangulatú tiszta meleg idő van gyakorta. A szél szinte minden nap fúj a nagy nappali, éjszakai hőmérséklet-különbségek miatt. Amikor a szél fronttal jön a hegyek felől, azért tud kellemetlen időjárás is lenni, csapkodó irányból, néhol 30-40 csomós befújásokkal.
A hely ideális a jégszán túrázáshoz is. Jobbra is balra is több tíz kilométer hosszú jégfelület áll rendelkezésre. Fantasztikus élmény a szinte végtelenbe való száguldás. Egy dologra azért figyelni kell, ugyanis a földön egyedülálló édesvízi foka, néhol hagy lélegző lyukakat az akár 2 m-es jégben is. Ezek kb. 1-2 m2-es lékek, amibe nem jó beleszaladni.
A versenyek barátságosak, de kiélezettek. Nagyon sok lehetőség van állításokat, felszereléseket tesztelni, mert a szélviszonyok sokszor nagyon kiegyenlítettek.
Az esték nagyon barátságos vacsorákkal, sok történettel, és ismerkedéssel hangulatosan telnek.
Már szokássá vált, hogy minden alkalommal rendezünk egy Európai estet, ahol a különböző nemzetek specialitásait kóstolhatjuk meg. Én debrecenit szoktam vinni és téliszalámit. Elég jól bevált. Kóstolhatunk még német füstölt angolnát és heringet, lengyel szalámit és kolbászt, berlini curry wurst-ot, osztrák kaiserschmarren-t, svájci fondu-t, csokit és remek sajtokat, amerikai sajtos tésztát és német gumicukrot. Az orosz részről is mindig vannak érdekességek, mint a szárított borjú hús sós bundában vagy a speciális jak hús rizzsel és a céklás halsaláta. Remélem a gurmé-k részére kellő információval szolgáltam.
​​​​​​​
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Igor Bessarab
© Krisztina Makjejeva
© Krisztina Makjejeva
Sajnos idén a „virus” kissé beárnyékolta az esemény egyébként felhőtlen hangulatát. Sokaknak hamarabb haza kellett repülnie és a visszatérés mindenkit aggasztott. Nekem sikerült elcsípnem az utolsó moszkvai gépet, de kétszer törölték előtte a járataimat. Nekem csak 1 nappal lett rövidebb az utazásom így.
Talán leginkább a „nem az eredmény a lényeg” lenne a legkifejezőbb jelző erre a versenyre. Inkább a barátságos hangulat, a segítőkész hozzáállás és mások megismerése a legfontosabbak.
Eddig mindig a konténerrel utazott a felszerelésem oda-vissza, de idén egy szentpétervári barátom, aki autóval közelítette meg a helyszínt, elhozta a DN-emet. Ezentúl tárolok egy DN-t a Baikal tó partján, hogy bármikor el tudjak jönni jégvitorlázni.
Nézzétek meg a Bajkáli csapat facebook csoportját, ahol fantasztikus képek láthatóak a környezetről és a versenyről.

Üdv,
Hami M-53
Back to Top